Français

Bestaande klant?

Kapotte of beschadigde bril? Hier lees je welke verzekering kunt raadplegen

Wanneer je bril beschadigd is, kun je hiervoor in veel gevallen je verzekering raadplegen. Kapotte en beschadigde brillen zijn bij verzekeraars zelfs een van de meest voorkomende claims. Dat is niet zo vreemd, want een ongelukje zit in een klein hoekje. Bovendien zijn brillen best fragiel en vaak vrij kostbaar. Samen met Knab hebben we per situatie voor je op een rij gezet op welke verzekeraar(s) je kunt terugvallen.

Schade veroorzaakt door jezelf

Ben je per ongeluk op je bril gaan staan en heb je de dus schade zelf veroorzaakt? In dit geval raden we je aan om de polis van je zorgverzekering te raadplegen. Let op: je hebt hier vaak wel een aanvullende dekking voor nodig.

Wel zal de verzekeraar in de meeste gevallen niet de aankoopprijs van de bril vergoeden. Zij keren enkel de dagwaarde van de bril uit. Bij schade zul je dus een aanzienlijk lager bedrag uitgekeerd krijgen wanneer de bril al wat ouder was. Ook werken verzekeraars soms met een vaste jaarlijkse vergoeding.

Schade veroorzaakt door een volwassene

Wanneer de schade is veroorzaakt door iemand anders die ouder is dan 18 jaar, dan is deze persoon hier in principe zelf aansprakelijk voor. In dit geval kan deze volwassene een beroep doen op de eigen aansprakelijkheidsverzekering.

Deze verzekeraar gaat hierbij wel na hoe de schade aan de bril is ontstaan. Dit wordt ook wel ‘de context’ van de situatie’ genoemd. Heb je per ongeluk je bril laten slingeren op de grond, en is iemand hierop gaan staan? Dan zullen verzekeraars waarschijnlijk niet uitkeren. De kans op een vergoeding is daarentegen groter wanneer iemand jouw bril (per ongeluk) van je gezicht afslaat.

Schade veroorzaakt door een minderjarige

Het werkt anders wanneer de schade aan je bril veroorzaakt is door een kind. Of en welke verzekeraar de schade dan vergoedt, hangt dan af van de leeftijd van het kind en de specifieke omstandigheden.

  • Kind jonger dan veertien jaar Wanneer het kind jonger is dan veertien jaar, zijn de ouders in de meeste gevallen aansprakelijk voor de schade. Dit valt dan onder hun aansprakelijkheidsverzekering.

    Let op: ouders van erg jonge kinderen worden in mindere mate aansprakelijk gesteld dan ouders van iets oudere kinderen. Wanneer je een peuter op schoot neemt, neem je namelijk een risico dat deze onverwachte bewegingen kan maken. Verzekeraars beschouwen dit als de eigen verantwoordelijkheid in een situatie.

    Anders is dit bij kinderen die al wat ouders zijn. Van hen mag je verwachten dat zij niet zomaar jouw bril zullen stukmaken. In dit geval krijg je de schade vaak wel vergoed via de verzekering van de ouders.
  • Kind ouder dan veertien jaar Kinderen die ouder zijn dan veertien jaar, zijn zelf ook deels aansprakelijk voor schade aan jouw bril. Toch zullen in de praktijk de ouders in de meeste gevallen zelf moeten opdraaien voor de kosten.
  •  
  • Schade door je eigen kind Wanneer het je eigen kind is die je bril heeft beschadigd, zul je in de meeste gevallen zelf moeten opdraaien voor de kosten. Kun je bewijzen dat het écht een ongelukje was? Dan wordt schade soms vergoed vanuit de inboedelverzekering. Controleer daarvoor wel altijd eerst je polisvoorwaarden.
Let op: Leeftijd is niet altijd doorslaggevend. Bij het afhandelen van een schadeclaim kijken verzekeraars altijd naar de context van het ongeluk. Wanneer jij je bril op een onveilige plek neerlegt, zul je waarschijnlijk zelf een deel van de kosten moeten betalen. De leeftijd van het kind is dus niet altijd doorslaggevend.

Schade veroorzaakt door een huisdier

Verzekeraars vergoeden in de meeste gevallen geen schade die veroorzaakt is door je eigen huisdier. Zij zien het nemen van huisdieren namelijk als ‘akkoord gaan met het risico dat er iets stuk kan gaan’. Veel inboedelverzekeraars hebben schade door huisdieren daarom opgenomen in hun uitsluitingslijst.

Wanneer jouw bril kapot is gemaakt door andermans huisdier, is de situatie echter anders. In dat geval kun je de schade verhalen op diens baasje. Vaak wordt schade dan gedekt door hun aansprakelijkheidsverzekering.

 

Bril kapot?

 

Bestel een nieuwe bril op sterkte online op Lentiamo! Gratis bij jou thuisbezorgd.

Bekijk alle brillen op sterkte

Schade veroorzaakt tijdens een vakantie

Je kunt een beroep doen op je reisverzekering wanneer je bril (of zonnebril) op reis kapot is gegaan. Wanneer je kunt bewijzen dat dit buiten jouw schuld is gebeurd, zal de verzekeraar dit veel gevallen vergoeden. Wel is het mogelijk dat de reisverzekeraar een eigen risico hanteert of een maximumbedrag verbindt aan het schadebedrag.

Conclusie

Het hangt af van de situatie en jouw verzekering of je (een deel van) je bril vergoed krijgt. Neem contact op met jouw verzekeraar en bespreek de situatie. Aan de hand van de context van de situatie, de verzekering die je hebt en de waarde van de bril zal de verzekeraar beslissen of je een vergoeding krijgt voor jouw kapotte of beschadigde bril.
 

Wil je weten of de aanschaf van jouw bril of contactlenzen (gedeeltelijk) vergoed wordt door de zorgverzekeraar? Lees hier meer over de vergoedingen van zorgverzekeraars.
 

Dit artikel is samen met Knab geschreven.

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten