Français

Bestaande klant?

Wat is blauw licht en is het slecht voor je ogen?

Bc. Katarína Mellová

Medische review door Bc. Katarína Mellová, Optometrist, op 02. 01. 2024. Geschreven door Lentiamo

Inhoudsopgave

Blauw licht, een term die we vaak horen maar misschien niet volledig begrijpen, is aanwezig in ons dagelijks leven. Van mobiele telefoonschermen, computermonitors en zelfs de zon zelf, blauw licht komt uit een groot aantal bronnen.

Wat is blauw licht en is het slecht voor je ogen? Hoewel er geen definitief antwoord is op de vraag of blauw licht slecht is voor onze ogen, kunnen de neveneffecten je verrassen.

De opticiens van Lentiamo zijn hier om het concept van blauw licht uit te leggen in eenvoudige termen. We verkennen de meest voorkomende bronnen, onderzoeken de mogelijke risico's en voordelen, en bieden praktische richtlijnen over hoe we bewust kunnen omgaan met onze blootstelling aan blauw licht in de toekomst.

Wat is blauw licht?

Blauw licht is een gedeelte van zichtbaar licht. Het valt binnen het zichtbare licht van het elektromagnetische spectrum. Het kan zowel gunstig als potentieel schadelijk zijn voor onze ogen en ons algemene welzijn.

De golflengte varieert van 380 tot 500 nm, wat betekent dat blauw licht een hoge energiefrequentie heeft. Simpel gezegd, licht met korte golflengten en hoge energie staat bekend om zijn vermogen om dieper in materie door te dringen dan langere golflengten. Dit roept de vraag op of blauw licht schadelijk is.

Je kunt blauw lichtgolven aan het ene uiteinde van het lichtgolfspectrum in de afbeelding hieronder zien.

infographic of blue light spectrum illustrating low to high energy light waves

Waar komt blauw licht vandaan?

Hoewel de zon de belangrijkste bron van natuurlijk blauw licht is, stoten digitale apparaten zoals computers, mobiele telefoons, fluorescentie verlichting en LED-tv's aanzienlijke hoeveelheden kunstmatig blauw licht uit.

We zijn de hele dag en nacht blootgesteld aan variërende hoeveelheden blauw licht. Onze toenemende afhankelijkheid van digitale schermen en kunstmatige verlichting in onze dagelijkse routines maakt het praktisch onvermijdelijk.

Andere soorten licht

Interessant is dat slechts een klein gedeelte van het licht door het menselijke oog kan worden waargenomen. De bekende kleuren van de regenboog – rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet – vormen het "zichtbare licht" bereik binnen het elektromagnetische spectrum.

Daarbuiten zijn er lagere-energie golven, waaronder microgolven, radiogolven en infraroodstraling. Er zijn ook hogere-energie golven, waaronder ultraviolet, röntgenstralen en gammastralen. Geen van deze zijn zichtbaar voor het blote oog. 

Wist je dat? Het begrijpen van de diverse eigenschappen en toepassingen van verschillende soorten licht is essentieel in verschillende wetenschappelijke, industriële en alledaagse contexten. Door ze te bestuderen kunnen we hun voordelen benutten terwijl we potentiële risico's minimaliseren. Onderzoek naar de relatie tussen blauw licht en onze ogen is aan de gang.

Wat doet blauw licht met je ogen?

Blauw licht speelt een complexe rol in onze visuele gezondheid. Vooral in de context van digitale schermen en kunstmatige verlichting kan het leiden tot verschillende risico's. Langdurige blootstelling aan apparaten die blauw licht uitstralen kan onze ogen belasten en leiden tot symptomen zoals oogvermoeidheid, droogheid, en hoofdpijn

Blauw licht van de zon is ook een noodzakelijk onderdeel van de visuele gezondheid en de regulatie van fysiologische functies zoals waakzaamheid en slaap.

Lees hieronder meer over de voordelen en potentiële risico's die blauw licht met zich meebrengt.

Risico's van blauw licht

person wearing glasses and using laptop in office

Overmatige blootstelling aan blauw licht, vooral van schermen, kan potentieel nadelige effecten hebben op onze ogen en onze algehele gezondheid. Hier zijn enkele risico's om te overwegen:

Slaap

Bijzonder in de avond kan blootstelling aan blauw licht de productie van melatonine beïnvloeden, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van slaap. Deze verstoring van natuurlijke circadiane ritmes kan zowel de duur als de kwaliteit van onze rust beïnvloeden. 

Op zijn beurt kunnen verstoorde circadiane ritmes bijdragen aan slaapstoornissen en potentieel het risico op bepaalde kankers verhogen.

Experts raden vaak aan om elektronische apparaten twee uur voor het slapen gaan weg te leggen om een betere slaapkwaliteit te bevorderen.1

Bij het proberen te begrijpen of blauw licht kanker veroorzaakt, is het belangrijk om te verduidelijken dat blauw licht zelf niet bekendstaat als kankerverwekkend. Echter, één studie heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan hoog-intens blauw licht, vooral 's nachts, ons circadiane ritme kan verstoren wat potentieel het risico op borstkanker, prostaatkanker en dikkedarmkanker kan verhogen.2

Digitale oogvermoeidheid

Langdurig schermgebruik kan leiden tot digitale oogvermoeidheid, een aandoening die ongemak en zichtproblemen kan veroorzaken. Blauw licht zelf wordt niet verantwoordelijk geacht voor deze symptomen. Onze relatie met schermen en ons gebruikspatroon zijn bijdragende factoren.

Maculaire degeneratie

Maculaire degeneratie (AMD) is een aandoening die het centrale deel van het netvlies aantast, wat kan leiden tot verlies van het centrale zicht.

Onderzoek geeft aan dat blootstelling aan blauw licht van zonlicht het risico op maculaire degeneratie kan verhogen en de voortgang ervan kan verergeren.3 Echter, studies die specifiek AMD en blauw licht van elektronische apparaten koppelen zijn niet conclusief.

Wist je dat? Maculaire degeneratie is een van de belangrijkste oorzaken van zichtverlies bij oudere volwassenen. Het wordt gedetecteerd en gemonitord met behulp van een Amsler rooster-test

Risico's voor kinderen

Het is vermeldenswaard dat kinderen en volwassenen mogelijk verschillend reageren op blootstelling aan blauw licht. Zonkracht is essentieel voor de oogontwikkeling van kinderen. Minder tijd buitenshuis doorbrengen en meer tijd doorbrengen met computers en dichtbij lezen verhoogt het risico op bijziendheid bij kinderen tegen de leeftijd van negen, zoals blijkt uit een Nederlandse studie van meer dan 5.000 kinderen geboren tussen 2002 en 2006.4

Dus terwijl er nog steeds onderzoek wordt gedaan naar de effecten van blauw licht op de ogen van kinderen, kan het verstandig zijn om de schermtijd voor kinderen te minimaliseren. Raadpleeg altijd je zorgverlener voor persoonlijke begeleiding over wat het beste is voor jou of je kinderen om een gezonde oogontwikkeling en zicht te waarborgen.

Voordelen van blauw licht

Hoewel we veel horen over de negatieve effecten, is blauw licht ook een noodzakelijk onderdeel van ons dagelijks leven. Het is een natuurlijk onderdeel van zonlicht en speelt een cruciale rol bij het reguleren van de biologische functies van ons lichaam. Belangrijke voordelen van blauw licht zijn onder andere:

  • Verhoogt de alertheid
  • Helpt bij geheugen en hersenfunctie
  • Verhoogt de stemming
  • Reguleert het natuurlijke slaap-waakritme van het lichaam (circadiaan ritme)

Hoe blauw licht te beperken

Om de potentiële nadelige effecten van overmatig blauw licht te verminderen, kun je de volgende stappen ondernemen:

  • Beperking van schermtijd: Beperk schermtijd, vooral voor het slapengaan, om de slaapkwaliteit te verbeteren.
  • Nachtmodus: Veel elektronische apparaten hebben een "nachtmodus" of "blauwlichtfilter" die het uitgezonden blauw licht vermindert.
  • Aanpassen van de helderheid van het scherm: Verlaag de helderheid van je schermen om de blootstelling aan blauw licht te verminderen.
  • Gebruik taakverlichting: Voeg zachte, indirecte verlichting toe aan je werkruimte om contrast en schittering te verminderen. Dit kan helpen de belasting van je ogen te verminderen terwijl je op je computer werkt.
  • Regelmatige pauzes: Neem korte pauzes tijdens het gebruik van het scherm om je ogen te laten rusten.
  • Blauw lichtbrillen: Overweeg het gebruik van blauw lichtbrillen die schadelijk blauw licht filteren. Ze kunnen bijzonder nuttig zijn voor mensen die lange uren voor schermen doorbrengen.

Wil je je ogen beschermen?

Bekijk nu een breed scala aan hoogwaardige blauw lichtbrillen

Shop blauw lichtbrillen

Afsluitende gedachten van Lentiamo

Concluderend speelt blauw licht een cruciale rol in ons dagelijks leven, van de natuurlijke bron in zonlicht tot de aanwezigheid in digitale schermen en kunstmatige verlichting. Het kan ook leiden tot potentiële risico's.

Hoewel de effecten op onze ogen, slaap en ons algemene welzijn veelzijdig zijn, is het belangrijk om onze blootstelling te begrijpen en te beheren. Het vinden van een balans tussen profiteren van blauw licht en het beschermen van onze gezondheid is essentieel.

Lees meer


Bronnen

1. Harvard Health Publishing, Geen schaapjes meer tellen: Bewezen gedragingen om je te helpen slapen
2. Environmental Health Perspectives, Evaluatie van de associatie tussen blootstelling aan kunstlicht 's nachts en het risico op borstkanker en prostaatkanker in Spanje (MCC-Spain Studie)
3. National Library of Medicine, Maculaire degeneratie: eigenaardig zonlicht bij een landbouwwerker
4. National Library of Medicine, De impact van computergebruik op de ontwikkeling van myopie in de kindertijd: De Generation R-studie

Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten