Français

Bestaande klant?

Viervoeters met tweekleurige ogen - Heterochromie bij dieren

Jakub Odcházel, DiS.

Medische review door Jakub Odcházel, DiS., Hoofd Opticien, op 15. 11. 2019. Geschreven door Lentiamo

Mensen houden van huisdieren. Naar schatting hebben 80 miljoen Europese huishoudens minstens één huisdier. Dat is een behoorlijk aantal!

Onder deze miljoenen huisdieren is een aanzienlijk aantal dieren dat een fenomeen deelt dat oogartsen en dierenartsen heterochromie noemen. Het wordt gebruikt om het hebben van verschillende oogkleuren te beschrijven – bijvoorbeeld een bruin oog en een blauw oog.

Onze editor heeft gesproken met Lentiamo's hoofdoptometrist Jakub Odcházel over wat heterochromie is, wat de oorzaak is en hoe het fenomeen verschilt tussen mens en dier. Maar dat is nog niet alles: hij leverde ook nog een aantal ongelooflijk leuke, pluizige foto's in.

Wat is heterochromie?

Heterochromie, een oud Grieks woord dat afgeleid is van héteros (anders) en chróma (kleur), verwijst naar het verschil in kleur in haar, huid of iris.

De iris, het dunne laagje dat de pupil omringt, geeft de ogen hun kenmerkende kleur. Het pigment melanine speelt hierbij een belangrijke rol. Hoe meer melanine een iris bevat, hoe donkerder de oogkleur. Dit fenomeen kan ook worden waargenomen, bijvoorbeeld in de menselijke huid. Hoe meer melanine onze cellen bevatten, hoe donkerder onze huidskleur is. Voor de ogen betekent dit dat bruine ogen meer melanine bevatten dan blauwe ogen.

Vrouw met heterochromie
Witte kat met heterochromie

Wat is het verschil tussen heterochromie bij mensen en bij dieren?

Heterochromie komt relatief weinig voor bij mensen (bijvoorbeeld bij minder dan 200.000 mensen in de Verenigde Staten). Het is echter een veel voorkomend verschijnsel bij sommige rassen van katten, honden, vee en paarden.

Dat komt omdat heterochromie een genetische eigenschap is die, afhankelijk van het dier waarbij het voorkomt, het gevolg kan zijn van fokkerij, genetische erfelijkheid of mutatie. Bij sommige kattenrassen, zoals de Turkse Angora, is heterochromie een wenselijke eigenschap die de fokkers proberen te behouden.

Bepaalde hondenrassen, zoals Huskies, Australian Shepherds, en Louisiana Catahoula Leopard Dogs hebben meer kans om deze schattige eigenschap te hebben.

Hond met heterochromie

Wat veroorzaakt heterochromie?

Heterochromie wordt voornamelijk beschouwd als genetisch (aangeboren, aanwezig bij of kort na de geboorte) of verkregen afhankelijk van het tijdstip waarop het begint. De meeste gevallen van heterochromie zijn erfelijk en kunnen geassocieerd worden met een aangeboren syndroom. Andere gevallen worden verworven en veroorzaakt door een ziekte of letsel.

Wees veilig – Laat je ogen onderzoeken

De meeste gevallen van heterochromie zijn aangeboren. Hoewel, als je huisdier andere gekleurde ogen heeft, raden we je aan om een dierenarts te raadplegen voor een oogonderzoek om andere oorzaken uit te sluiten.

Nadat de dierenarts heeft bevestigd dat de ogen van je huisdier gezond zijn, ben je klaar om complimenten te ontvangen over het unieke uiterlijk van de meerkleurige ogen van je huisdier! En als jij degene bent met heterochromie en je wilt je oogkleuren op elkaar afstemmen: kleurlenzen kunnen worden gebruikt voor schoonheidsredenen.


Mis het belangrijke nieuws niet.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Opmerkingen

    Geen opmerkingen

    *Verplichte velden

    Best verkochte producten